Je bent hier:

Compagnonsverzekeringen

Het overlijden van een collega is een onbeschrijfelijke klap, zowel persoonlijk als voor de organisatie zelf. Tot overmaat van ramp dient er zowel zakelijk als administratief ontzettend veel geregeld te worden. Om een gedeelte hiervan op te kunnen vangen kan een zakelijke overlijdensrisicoverzekering, ook wel een compagnonsverzekering, worden afgesloten. Dergelijke zakelijke verzekeringen worden voornamelijk bij MKB bedrijven afgesloten, waar deze risico’s de grootste impact hebben. Het is belangrijk om hierover de juiste informatie in te winnen en antwoord te krijgen op belangrijke vragen zoals:

  • Moet er na het overlijden alsnog erfbelasting worden betaald?
  • Kan het ontvangen geld van een zakelijke overlijdensverzekering vrij worden besteed?
  • Is de premie van een compagnonsverzekering aftrekbaar van de vennootschapsbelasting?
  • Wat gebeurt er met de aandelen van een zakelijke partner na overlijden?

Wat is een compagnonsverzekering?

Zoals hierboven toegelicht is een compagnonsverzekering een zakelijke overlijdensrisicoverzekering voor compagnons en andere zakelijke partners. In veel gevallen wordt de compagnonsverzekering afgesloten om zekerheid te bieden dat een organisatie kan blijven draaien na overlijden. Dan wel, in specifieke gevallen, om de optie te hebben het aandeel van de overledene af te kopen (van de erfgenamen).

Wat zijn de voordelen van een compagnonsverzekering?

Met een compagnonsverzekering koop je onzekerheid en risico af. Dit is vooral fijn voor kleine(re) bedrijven en MKB-ers. Afhankelijk van de contractuele afspraken en rechtsvorm kan het vrijgekomen geld de mogelijkheid bieden de erfgenamen uit te kopen van aandelen, indien zij hiervan af willen. Het biedt dus eigenlijk de mogelijkheid om werk en privé in dergelijke kwesties meer te scheiden.

Een compagnonsverzekering afsluiten vanuit de BV of Privé?

Een compagnonsverzekering kan zowel zakelijk (binnen de B.V.) als privé worden afgesloten. Omdat beide vormen hun eigen voor- en nadelen hebben is het goed om na te gaan welke vorm voor jouw situatie (en bedrijfsvorm) van toepassing is.

Indien de compagnonsverzekering via de bv wordt afgesloten, kan de premie worden afgetrokken van de vennootschapsbelasting. Bij eventuele uitkering van de verzekering dient over de vergoeding dan wel weer belasting betaald te worden. Tevens dient er, bij afkoop van de erfgenamen, dividendbelasting te worden betaald.

Privé heb je deze erfbelasting niet. Omdat er niets aan de nalatenschap wordt onttrokken, is het geld vrij besteedbaar. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn bij het aanstellen van een vervanger van de sleutelpositie die de overledene had binnen de organisatie. Daarentegen is de premie dan weer niet aftrekbaar.

Direct een compagnonsverzekering afsluiten?

Bij Keijer en Rademakers krijg je een vaste contactpersoon en zorgen wij ervoor dat jouw zorgen, persoonlijk of vanuit het bedrijf, uit handenworden genomen. Illustratief voor onze manier van werken is dat bijna tachtig procent van onze klanten naar ons is doorverwezen.

Mocht je een uitgemeten advies willen ontvangen voor een compagnonsverzekeringen voor jouw bedrijf? Of wil je graag een second opinion ontvangen voor de zakelijke verzekeringsportefeuille die jullie momenteel hebben, neem dan vandaag nog contact met ons op!

Privé heb je deze erfbelasting niet. Omdat er niets aan de nalatenschap wordt onttrokken, is het geld vrij besteedbaar. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn bij het aanstellen van een vervanger van de sleutelpositie die de overledene had binnen de organisatie. Daarentegen is de premie dan weer niet aftrekbaar.

6 redenen om met ons samen te werken

  • Deskundig en objectief advies
  • Goed bereikbaar, ook in het weekend en ’s avonds
  • Binnen 24 uur een afspraak
  • Een vast aanspreekpunt
  • Al uw financiële vragen onder één dak
  • Door consumenten goed beoordeeld
Maak een afspraak