Je bent hier:

Pensioenopbouw en pensioensystemen

De pensioenopbouw is de wijze waarop je spaart voor je pensioen voordat deze uitgekeerd wordt. In Nederland kennen wij verschillende systemen om pensioen op te bouwen:

  • Eindloonsysteem
  • Middelloonsysteem
  • Beschikbare premiesysteem
  • Een combinatie van bovenstaande systemen

Een eindloonsysteem, ook wel een final-payregeling genoemd, is een pensioensysteem waar de vorm van pensioenuitkering is vastgesteld op het laatstverdiende loon. Een eindloonsysteem is voor de werknemers zeer voordelig. Maar, omdat een dergelijk pensioensysteem erg duur is, zijn de meeste pensioenuitvoerders (en werkgevers) inmiddels overgegaan op een middelloonsysteem.

Bij een middelloonsysteem wordt het gemiddeld verdiende loon aangehouden. Je ontvangt dus een pensioenpremie gebaseerd op het gemiddelde loon wat je door de werkende jaren heen hebt verdiend.

Bij de beschikbare premieregeling is de hoogte van het pensioen direct en alleen afhankelijk van de betaalde premie, de uitkeringen staan hierbij dus los van het eerder verdiende loon. Tijdens de opbouw van het pensioen wordt met de betaalde premies belegd tot aan de pensioendatum. Het risico van een dergelijke lening is groter voor de werknemer; de beleggingen kunnen immers tegenvallen. Maar, hierbij kan je in goede tijden dus ook profiteren van hogere rendementen.

Hoe weet ik of ik een pensioengat heb? Moet ik bijsparen voor mijn pensioen?

Voor de meeste mensen komt pensioen uit drie bronnen: overheid (AOW), voormalige werkgevers en vanuit de eventuele eigen pensioensvoorziening. Met een “volledig pensioen” ontvang je tot 70% of meer van je laatstverdiende loon. In het geval je minder dan 70% van je laatstverdiende loon hebt als je deze drie pensioenbronnen bij elkaar optelt, dan is er sprake van een pensioengat.

Met een goede berekening kom je er snel achter of er een potentieel pensioengat is. Wij kunnen je helpen bij het maken van deze berekening en meteen een inschatting maken wat er bij gespaard dient te worden om het pensioengat te dichten.

Hoe bouw je zelf (aanvullend) pensioen op?

Zelf pensioen opbouwen hoeft gelukkig niet betekenen dat je elke week een tientje in een oude sok stopt. Er zijn fiscaal voordelige manieren om zelf (extra) pensioen op te bouwen. Dit kan bijvoorbeeld door te sparen via een lijfrenteverzekering of doormiddel van banksparen. Zie het als een spaarpot om extra van je oude dag te genieten!

Waarom zou je voor lijfrente kiezen als je zelf ook een spaarrekening kunt openen?

Spaargeld is altijd fijn en veelal volledig vrij besteedbaar. Wij adviseren dan ook altijd een buffer op te bouwen op een spaarrekening. Je weet immers nooit wat er gebeurt, privé of in je carrière. Daarentegen heeft een spaarrekening vaak een (zeer) lage rente. Je spaart wel, maar er is weinig extra opbouw. Daarnaast zijn de fiscale voordelen van spaargeld zeer gelimiteerd.

Een lijfrenteverzekering wel extra voordelen. Zo betaal je geen inkomstenbelasting over de bedragen die je inbrengt bij de lijfrentespaarrekening. Je betaalt pas belasting over het bedrag op het moment dat deze uitgekeerd wordt. Hierbij gelden er na het pensioen vaak lagere belastingtarieven. Tevens wordt het opgebouwde tegoed van de lijfrentespaarrekening niet tot eigen vermogen gerekend door de belastingdienst waardoor er geen box 3 belasting over wordt betaald. Tijdens het opbouwen van lijfrente is het alleen niet mogelijk tussentijds bedragen op te nemen.

Met een spaarrekening is er ook de mogelijkheid het geld voor langere tijd vast te zetten, vaak voor een hogere rente. Het rendement wat je behaalt over je spaargeld valt dan wel onder belasting in box 3 van de inkomstenbelasting. Over de eerste €30.000 betaal je geen belasting. Indien je met het spaargeld boven dit bedrag uitkomt is het daarom verstandiger om te starten met banksparen.

Met een bancaire lijfrente dan wel een lijfrenteverzekering rekent de belastingdienst het eigen vermogen namelijk niet tot box 3 van de inkomstenbelasting. Bovendien betaal je geen inkomstenbelasting in box 1 op het moment dat je bedragen inlegt; dit dient pas betaalt te worden op het moment dat de bank de bedragen uitkeert. Dit geldt overigens ook voor een lijfrenteverzekering.

Moet je kiezen voor lijfrenteverzekering of banksparen?

Lijfrente heeft een aantal voor- en nadelen ten opzichte van banksparen. Waar bij banksparen het gespaarde bedrag uiteindelijk vrijvalt bij afloop van de afspraak is het bij lijfrenteverzekering mogelijk om deze levenslang te laten uitkeren; voor veel mensen een fijn idee! Bovendien biedt lijfrente de mogelijkheid op premievrijstelling bij het meeverzekeren van arbeidsongeschiktheid. Daarentegen zijn de kosten op een lijfrenteverzekering vaak hoger (en dus minder opbrengst) dan banksparen. Daarnaast valt bij banksparen het opgebouwde tegoed volledig onder het depositogarantiestelsel.

Moet je de lijfrente laten uitkeren of doorsparen?

Wanneer de einddatum van je lijfrentepolis nadert is het van belang goed te bedenken wat je wilt gaan doen: de lijfrente verder door laten lopen (en renderen) of de lijfrente uit laten keren.

Afhankelijk van de afspraken bij afsluiting start de lijfrente-uitkering vaak in het jaar dat je AOW gerechtigd wordt. Het gebouwde kapitaal kun je onderbrengen bij een verzekeraar of bij de bank via banksparen. Heb je de extra inkomsten niet per direct nodig, dan dient je zelf actief actie te ondernemen en kun je ervoor kiezen door te sparen.

Persoonlijk advies bij lijfrenteverzekering, banksparen en pensioen?

Er zijn veel voordelen en gunstige regelingen mogelijk bij het opbouwen van je pensioen. Wist je bijvoorbeeld dat het mogelijk is om vanuit een lijfrentespaarrekening een schenking te doen? Voor dergelijke advies en een persoonlijk pensioenplan ben je bij KR Financieel Advies aan het goede adres. Ons team van specialisten kunnen alle (toekomst) zorgen voor je pensioen uit handen nemen.

Daarnaast kunnen wij je helpen als je wij het idee hebben dat je minder pensioen krijgt dan waar je recht op hebt. In zulke gevallen maken we een overzicht van de verschillende bronnen van pensioen (fondsen, lijfrente, spaarrekeningen, etc.) en de afspraken en regelingen die hier lopen. Zo zorgen wij ervoor dat je een goed en duidelijk overzicht krijgt van je pensioenopbouw tot nu toe.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

6 redenen om met ons samen te werken

  • Deskundig en objectief advies
  • Goed bereikbaar, ook in het weekend en ’s avonds
  • Binnen 24 uur een afspraak
  • Een vast aanspreekpunt
  • Al uw financiële vragen onder één dak
  • Door consumenten goed beoordeeld
Maak een afspraak

Ervaringen

Op maat, zorgvuldig, daadkrachtig en sympathiek.
Na rentevaste periode kreeg ik een bijzonder hoge vervolgrente. De optie was oversluiten maar dat was gezien de huidige financiële situatie nog maar zeer de vraag of dat zou lukken. Er is in mijn ogen alles aan gedaan om het voor elkaar te krijgen. Het was een bijzonder aangename samenwerking met een mooi resultaat.

Joost van de B., manager

Toegankelijk, betrokken en servicegericht
Prettig om bij het kopen van mijn eerste huis overzichtelijk advies te krijgen, en het gevoel dat ik er niet alleen voor stond in die hoeveelheid onbekende informatie. Dat neemt een hoop zorg weg.

Marieke J., marketing manager