Direct online advies

Samenlevingscontract

Is het zinvol om voorafgaand aan de koop een samenlevingscontract af te sluiten?

Is het zinvol om vóór de koop een samenlevingscontract af te sluiten?

Als u en uw partner niet met elkaar trouwen, maar wel gezamenlijk een woning kopen, kan het zinvol zijn om een samenlevingscontract op te stellen. Zo’n samenlevingscontract is vooral bedoeld om de zaken tussen partners onderling goed te regelen zodat er later geen misverstanden ontstaan.

Hypotheekrente

Hoe kies ik de rentevaste periode?

Hoe kies ik de rentevaste periode?

Bij uw keuze voor een hypotheek, kiest u ook voor een bepaalde rentevastperiode: voor hoe lang zet u het rentepercentage van dat moment vast? U betaalt dan voor die periode het afgesproken rentebedrag, of de actuele rente nou stijgt of daalt. Er zijn vele mogelijkheden, van een variabele rente die meestijgt en –daalt met de actuele rente, tot twintig (en soms dertig) jaar vast.

Hypotheken

Wat houdt hoofdelijk medeschuldenaar zijn feitelijk in?

Wat houdt hoofdelijk medeschuldenaar zijn feitelijk in?

U bent hoofdelijk schuldenaar als u als persoon kan worden aangesproken voor alle verplichtingen die uit de hypotheek voortvloeien. Een geldverstrekker laat in de meeste gevallen beide partners voor de volledige schuld tekenen. Dit maakt het voor de geldverstrekker mogelijk om u en uw partner afzonderlijk aan te spreken voor eventuele achterstallige betalingen of een resterende hypotheekschuld bij de verkoop.

Hypotheek oversluiten

Wat is oversluiten?

Wat is oversluiten?

Als u uw hypotheek oversluit, betekent het dat u uw hypotheek onderbrengt bij een andere geldverstrekker of een nieuwe hypotheek afsluit bij dezelfde geldverstrekker. U lost dan de bestaande lening af door een nieuwe lening aan te gaan.

Levensverzekering

Wat is het nut van een levensverzekering?

Wat is het nut van een levensverzekering?

Veel hypotheken worden afgesloten in combinatie met een levensverzekering; de zogeheten levenhypotheek. U betaalt maandelijks een premie en met die premie bouwt u in een verzekering een waarde op die (min of meer) voldoende is om op de einddatum de hypotheekschuld in één keer af te lossen. De waardeopbouw gebeurt via beleggen of sparen.